Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресечена е незаконна търговия с лекарства във Велико Търново

Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново е пресечена незаконна търговия с лекарствени продукти в страната и чужбина, извършвана от аптечна верига. Това е станало при провела се във вторник под ръководството на Специализираната прокуратура съвместна акция на МВР, ДАНС, Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция по лекарствата.

По образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство в офиси на аптечна верига във Велико Търново са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършвана дейност.

Намерено е голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, съхранявани в склад, без да има разрешение за такава дейност на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По първоначални данни, посредством медицински лица е осъществявано фиктивно изписване на лекарствени продукти, заплащани впоследствие от Националната здравноосигурителна каса. С последваща търговия с лекарствени продукти са извършвани и данъчни престъпления. Нанесени са значителни щети на държавата, стойността на които се уточнява.

Събраните доказателства се анализират, по преценка на наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура предстои повдигане на обвинения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна