Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай провежда мащабно военно учение в Южнокитайско море

Китай строи изкуствено създадени острови в оспорваните води на Южнокитайско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай започна днес мащабно военноморско учение в Южнокитайско море. Пекин има сериозни териториални претенции в района, които обаче се оспорват от повечето съседни държави.

Едноседмичното учение започна рано сутринта днес, местно време. Участие ще вземат поне двата ескадрени миноносеца Шенянг и Нингбо, заедно с фрегата Чаоджоу. Учението се провежда в района на Параселските острови, към които териториални претенции имат Китай, Тайван и Виетнам.

Демонстрацията на сила идва в напрегнат момент за дипломатите от югоизточна Азия. На 12-и юли се очаква решението на Постоянния арбитражен съд в Хага, които се очаква да отсъди дали Филипините имат право да използват територии, оспорвани от Китай. Пекин яростно протестира намесата на трети страни в диспута и обяви предстоящото решение за фарс.

В координирано ескалиране на напрежението днес, популярният вестник "Глобал Таймс", който е близо до управляващите кръгове в Пекин, също излезе с остър коментар. В него предстоящото решение на съда се описва като опит на САЩ да притиснат Китай. Според статията Пекин се надява различията да се разрешат по мирен начин, но въпреки това трябва да е готов за военна конфронтация.

Коментатори посочват, че подобни учения са често явление. В конкретния случай, те са по-скоро начин за успокояване на китайското обществено мнение, че Пекин решително ще защитава своите интереси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна