Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов: Фигурите на Георги Първанов и Ивайло Калфин разделят левицата, а не я обединяват

Александър Симов
Снимка: БГНЕС

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Александър Симов, който е част от Изпълнителното бюро на БСП, коментира резултатите от вътрешнопартийното допитване за президентските избори:

Резултатите от този референдум аз ги тълкувам като даване на мандат за преговори, но дали самите преговори ще имат успех, вече много зависи от поведението на политическите субекти. Смятам, че в случая БСП постъпва максимално коректно. Тя отправя покана за преговори към АБВ, тъй като АБВ наистина е най-желана за преговори и за бъдеща широка коалиция, но Корнелия Нинова трябваше да спомене какви са масовите настроения в партията. Голяма част от хората, които гласуваха БСП да търси контакт с АБВ, подчертаваха, че не желаят кандидатите да са Георги Първанов или Ивайло Калфин. Фигурите на Георги Първанов и Ивайло Калфин разделят левицата, а не я обединяват. Те напомнят за отворената рана на левицата.

Симов допълни:

Доста гласове са получили Движение 21 на Татяна Дончева, както и ВМРО, което отдавам на идеята, че е крайно време да има патриотизъм в политиката. Патриотизъм не като нещо лошо, а като възможност в политиката да има отстояване на националните интереси. В този смисъл вотът на социалистите е максимално демократичен. Мисля, че първоначалните разговори със силите, на които социалистите дадоха мандат, ще бъдат за ценности, за платформа, а чак тогава ще се обсъждат конкретни имена. Мисля си, че това първоначално обсъждане на платформата би помогнало поне да стане ясно къде е базата за обединение и чак тогава да се върви към конкретно име.

Александър Симов обясни какъв трябва да е кандидатът за президент на БСП:

Една от амбициите на БСП е кандидатът за президент да бъде представен на Бузлуджа и срокът, който сме си поставили за това  е 31 август. Смятам, че президентът трябва да е ярка политическа фигура с ясни позиции. Президентът трябва да е фигура, свързана с БСП, защото БСП е най-голямата партия в лявото пространство на България.

Цялото интервю с Александър Симов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна