Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от Г-20 трябва да дадат пример в борбата със "сложната и мрачна" глобална икономическа ситуация

Изправени пред "тревожното" покачване на протекционизма, министрите на търговията на най-силното развитие икономики, известни като Г-20, се съгласиха да намалят търговските разходи, да увеличат политическата координация и да засилят финансирането, заяви в неделя министърът на търговията на Китай Гао Хучен.

Групата на 20-те водещи министри на търговията, която проведе през уикенда двудневна среща в Шанхай, одобри широка стратегия за повишение на търговията, имаща за цел да обърне посоката на забавяне на световната търговия и подкрепи ръководните принципи на глобалната инвестиционна политика.

Възстановяването на световната икономика продължава, но то е все още неравномерно и не отговаря на амбициите ни за силен, устойчив и балансиран растеж, като остават в сила рисковете за по-слаб растеж, заявиха министрите в съвместно изявление след края на срещата.

Ние сме съгласни, че трябва да се направи повече, за да постигнем нашите общи цели за глобалния икономически растеж, стабилност и просперитет, отбелязаха те и подчертаха, че трябва да да дадат пример в борбата със "сложната и мрачна" глобална икономическа ситуация.

В приветственото си слово при откривана на срещата, китайският министър на търговията Гао Хучен посочи, че глобалната търговия се колебае, международните инвестиции все още трябва да се възстановят до нивата преди финансовата криза, а световната икономика трябва да намери тласък за постигане на силен и устойчив растеж.

При сегашните обстоятелства международната общност очаква от Г-20 да покаже лидерство в решаването на важните проблеми, пред която сме изправени, и да инжектира тласък за възстановяване и растеж, допълни той.

Глобални валутни курсове не бяха споменати в съвместната декларация, като висш участник в срещата отбеляза, че този въпрос не е бил обсъждан.

Относно опасенията, свързани с Brexit, министърът на търговията и промишлеността на Южна Африка заяви, че представителите на Великобритания и ЕС са се постарали да подчертаят по време на срещата, че те ще излязат с "разумен и зрял нов аранжимент".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна