Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторски клас за диригенти и солисти във Видин

4
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Международен майсторски клас за диригенти и солисти се провежда във Видин. Той е организиран от Симфониета Видин и Международния институт за диригенти. Участват преподаватели и солисти от САЩ, Италия, Австрия, Япония и Тайван.

Талантливи преподаватели ще предават знанията си на младите оркестрови диригенти и солисти по цигулка и пиано. Маестро Робърт Гутер:

Казвам се маестро Робърт Гутер, директор съм на Международния институт за диригенти. Дирижирал съм на много места по света, в над 50 държави, също така съм Артистичен директор на обучителната програма на института. Такава програма имаме в Румъния вече от 13 години, в Бакау, но само за диригенти. Тази година в сътрудничество с Видинската симфониета, директорът ѝ, както и аз, подготвихме една обща идея да включим и солисти, да репетират заедно с диригентите, да направим заедно и концерти.

СнимкаПо принцип, никога няма достатъчно време за диалог между тях, за проблемите, които възникват в работата на едните и другите. Дирижирам в програмата от 5 години, и в други градове в България, но във Видин са много организирани, в Симфониетата, и решихме, че тук е най-доброто място да направим майсторския клас. Програмата продължава 12 дни, общо две седмици сме тук.

Другият диригент, с когото разговаряхме е Чарлз Гамбета – Артистична и административна дейност на програмата за обучение на млади музиканти. И той е от САЩ, от Северна Каролина.

Чувствам се добре дошъл тук, във Видин, и в България, като у дома. Домакините от оркестъра са много мили, хората от хотела – също, дори хората на улицата са много дружелюбни и ми помагат, ако се изгубя. Така че се наслаждавам на престоя си тук. Оркестърът тук е много добър, хората от града ви трябва да се гордеят с тях.

Два концерта ще представят на видинска публика солистите и диригентите, за едно с музикантите от Симфониетата. Те ще бъдат на 20 и 21 юли, от 19.00 часа.

СнимкаВ програмата ни ще са само концерти, избрани произведения. И понеже учим и диригенти, и солисти, ще комбинираме по един студент диригент, и по един солист, да се учат заедно. В процеса на работа ще изберем точните произведения, след като чуем репертоара на солистите. Но ще имаме концерти от Моцарт, Бетовен, Менделсон, Дворжак, концерт на Сен Санс също. На всеки концерт ще свирят по 4 солисти, и един студент, каза още Чарлз Гамбета.  


Гостите музиканти ще бъдат във Видин близо 2 седмици. По принцип, градът им харесва, но имат забележки към местната кухня:

Чудесен град, искаше ми се да има повече хубави ресторанти, но ми харесват рибните ви специалитети. Вече знаем шопска салата, сач...



В програмата на концертите:
Избрани произведения от:

МОЦАРТ
БЕТОВЕН
СЕН-САНС
ЛАЛО
ПРОКОФИЕВ
ГРИГ
ДВОРЖАК
МЕНДЕЛСОН
БРУХ

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна