Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жельо Бойчев: Изборът на председател на КФН е предизвестен

Християн Митрев: Всички факти говорят за предизвестеност на избора на председател на КФН

Жельо Бойчев
Снимка: БГНЕС
Бюджетната комисия в парламента одобри правилата за избор на председател на Комисията за финансов надзор с текстове, раздадени на депутатите в последния момент. Тази тема коментираха в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" депутатът Жельо Бойчев от "БСП лява България" и Християн Митрев от Патриотичния фронт:

За съжаление, това е поредният удар върху доверието и авторитета на НС. За мен е ясно, че ГЕРБ по никакъв начин не искат да имат истински работещи независими регулаторни и надзорни институции. На нас ни се предлага един опорочен и предварително предизвестен избор на председател на Комисията за финансов надзор заяви Бойчев.

Митрев коментира, че КФН е един от основните регулатори на финансовия сектор в страната и би следвало да се направи сериозен избор за председател, така както е и в другите регулаторни органи:

За съжаление всички факти около Комисията за финансов надзор говорят за предизвестеност на този избор. В медиите изтече информация кой ще е вероятният нов председател. В Комисията по бюджет и финанси неслучайно аз и колегата Емил Димитров се въздържахме точно с тези мотиви, че е излишно да се бърза толкова много.

Депутатът от "БСП лява България" заяви, че за да има номинация от страна на БСП, трябва това да се коментира при отворена процедура.

Виждате, че всичко се развива в рамките на един-два дни. При така поставените срокове задачата изглежда практически невъзможна, защото, ако бъде гласувана днес процедурата, тези пет дни започват да текат от утре, от тези пет дни, два реално са събота и неделя, а все пак колкото и да са малко, трябва да подготвим документите за участие в процедурата и отделно трябва да се проведат разговори. Ясно е, че всичко се прави с предварително ясен фаворит на мнозинството, който ще поеме тази позиция. Големият въпрос е кой ще поеме отговорност за досегашната работа на Комисията за финансов надзор и аз виждам опит на ГЕРБ много умело да прикрие и да опита да неглижира факта, че те предложиха своя активист Стоян Мавродиев за председател на Комисията по финансов надзор.

Митрев коментира, че КФН е постигнала и успехи:

Аз смятам, че както всеки един регулаторен орган и Комисията за финансов надзор, разбира се, има слабости в своята контролна дейност, която осъществява, но пък трябва да отчетем, че в определени аспекти Комисията за финансов надзор имаше и успехи, навлече си гнева на една влиятелна група, свързана с издател на медии, така че в това отношение смятам, че Комисията отчасти поне си е свършила работата, изправяйки се срещу огромна финансова група, която се опитва да има определено влияние и да упражнява контрол върху процеси в страната. Става въпрос за т.нар. кръг "Капитал" и господин Иво Прокопиев. Известни са проверките, които Комисията правеше на едно от дружествата, на санкциите, които бяха наложени на тази група.

Цялото интервю с Жельо Бойчев и Християн Митрев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна