Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има гражданско дело срещу бияча от Овчеполци

Точно преди три месеца Ангел Калеев, на 21 години, преби ромски тийнейджър на 17 години в село Овчеполци, а след това сам разпространи клипа от побоя, в който се вижда и чува как го бие, защото ромският младеж му е казал, че са равни. Калеев получи 11 месеца лишаване от свобода, отложени за изпитателен срок от 3 години, това реши съдът в Пазарджик.


Маргарита Илиева, адвокат и правен директор на БХК, която пое процесуалното представителство на 17-годишния ромски младеж, коментира, че е от изключителна важност в случая, че прокуратурата е повдигнала две обвинения – за лека телесна повреда по ксенофобски подбуди и за расистки мотивирано насилие по чл. 162 от Наказателния кодекс.:

Голям успех е, че този извършител се призна за виновен по двете обвинения. Това е базата, на която бе постигнато споразумението – неговото самопризнание, не само за това, което е направил, а много важно и за расистките мотиви. Подсъдимият, заедно с прокуратурата предложиха това споразумение.

Адвокат Илиева каза, че ще има граждански иск на пострадалия:

За съжаление Наказателният съд отказа да го допусне. Тогава, ако го беше допуснал, споразумението щеше да предвижда въпрос на обезщетение. Сега ще се наложи, защото съдът не допусна гражданския иск, да водим отделно гражданско дело и ние ще направим това, за да се получи адекватна защита на пострадалия.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна