Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов: Ислямът у нас е форма на намеса на Турция във вътрешните работи на България

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Предложението на депутатите от Патриотичния фронт (ПФ) вероизповеданията в България да се извършват на български език не е намеса в дейността им, заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" лидерът на Националния фронт за спасение на България и съпредседател на ПФ Валери Симеонов. Той отново обясни, че по Конституция в страната официалният език е българският:

Никой не се бърка в свободата на вероизповеданията. Никой не се опитва да наложи някаква цензура, но официалният език трябва да е българският език.


Според Валери Симеонов изповядването на друг език е параван за намеса на външни сили:

90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство и са пръснати по районните мюфтийства. Те извършват чисто организационна и ръководна роля. С други думи, в момента ислямът в България не е религия, а е по-скоро форма на влизане на турската държавна намеса във вътрешните работи на България. Нищо друго не е. От тази гледна точка няма нищо по-естествено от това да има закон, който да задължава всички да говорят в своите храмове, в своите религиозни ритуали и прочие, да говорят на български език, най-малкото, за да бъде разбираемо за какво става въпрос.

Законопроектът на ПФ предвижда още - забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията.

Цялото интервю с Валери Симеонов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна