Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди проправителствени и опозиционни демонстранти излязоха заедно на "Таксим"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди поддръжници на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на управляващата Партия на справедливостта и развитието се събраха на истанбулския площад "Таксим", за да участват в демонстрация срещу опита за преврат в Турция, съобщиха турските медии. За първи път поддръжници на кемалистката НРП и управляващата партия, която е с ислямистки корени, участват в общ митинг. 

Народнорепубликанската партия призова за организирането на демонстрацията, като покани и управляващата ПСР да се присъедини. Този опит за преврат ни показа още веднъж колко ценни за нас са демокрацията и свободите, каза преди началото на демонстрацията заместник-председателят на НРП Енгин Алтай

Междувременно стана известно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил лидерите на управляващата партия и на две опозиционни формации за разговори утре в президентския дворец в Анкара. На срещата ще бъдат обсъдени опитът за преврат в Турция и мерките, взети от властите след пуча. Поканени са турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, лидерът на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу и председателят  на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели. Очаква се Ердоган да благодари на лидерите за тяхната единна позиция срещу опита за преврат и да изслуша какви са техните становища във връзка с борбата, която властите в момента водят срещу организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна