Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Екимджиев: Смъртното наказание в Турция автоматично я изключва от Съвета на Европа

Снимка: БГНЕС

При една ситуация като настоящата в Турция след осуетен опит за военен преврат е допустимо временно ограничаване на основните права и свободи на хората. Това допуска и член.15 от Европейската конвенция за правата на човека. Въпросът е този период на ограничаване на основните права и свободи да бъде разумен, кратък и самата форма на ограничаване да бъде мека, пропорционална на целта, която преследва. А целта трябва да бъде възстановяване на държавността и законността, а не използване на това извънредно положение и потушения опит за преврат като претекст за реванш политически и партиен на политически опоненти, на по-свободолюбиви медии и интелектуалци. Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" адв. Михаил Екимджиев – учредител на "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и председател на Управителния съвет.

Последиците от евентуална злоупотреба биха могли да бъдат разглеждани в една по-далечна темпорална перспектива като политическа изолация на Турция, като възможности за изключването й от Съвета на Европа, като отдалечаване на перспективите за членство в Европейския съюз. Международната общност няма механизъм, при който директно и рязко да интервенира, така че да възпре евентуални репресии, ако правителството на един самозабравил се диктатор е решило да използва ситуацията по този начин.

Да се надяваме здравият разум да надделее, защото така или иначе Ердоган би могъл и без толкова много репресии да получи желаната подкрепа за всякакви промени, които да го бетонират на мястото му.

Според адв. Екимджиев евентуалното възстановяване на смъртното наказание автоматично би довело до изключване на Турция от Съвета на Европа, което би било един тежък политически негатив за бъдещото развитие на Турция в една проевропейска насока:

Възможно е Турция да трябва да забрави перспективите за проевропейско развитие и членство в Европейския съюз, смята още адв. Михаил Екимджиев.

Цялото интервю на Таня Величкова с адв. Михаил Екимджиев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна