Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 13 август: Автомобил

БНР Новини

Думата на деня е Автомобил. Поводът – три легенди в историята на возилата: Джовани Аниели, Уолтър Оуен Бентли, Байерише Моторен Верке, иначе казано БМВ. Причината: автомобилът промени обществото и начина на живот, тоест културата. Съответно самият той се превърна в елемент от попкултурата, дори в… изкуство.
Говорим за най-известните автомобили в литературата, изобразителното изкуство и киното. За „озвучаването“ на доброто пътуване се грижи любимият на бийтпоколението Чарли Паркър, а също „Ю Ту“, „Дъ Строукс“ и Лори Андерсън.
Използваме повода, че на 30 юли 1624 година Луи XIII назначава за свой „премиер“ кардинал Ришельо – създал чудеса за френската култура и изкуство, за да разговаряме по темата „Как се прави/ не се прави музей“ с нашия гост. Петко Дурмана: художник с множество награди, който работи в областта на инсталацията и скулптурата, експериментира с изцяло създадено за интернет изкуство, добавена реалност, инфрачервена фотография.
Събития от Германия и куп рожденици в „Бележки върху календара“ – от царя на психологическия трилър Алфред Хичкок до естетът на черно-бялото, фотографът Хърб Ритс.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна