Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 20 август: Прага

БНР Новини

Прага е Думата на деня, поводът: на 20 август 1968 година, армиите на държавите от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия и слагат край на Пражката пролет и на идеята за „социализъм с човешко лице“. Танкове пълзят из улиците на града на Бялата кула и на Далиборовата кула, на Вишехрад и Йозефов, на Свети Вит и Кралските градини, на Старе Место и Храдчани, градът, който е бил два пъти столица на една империя и перла в короната на друга.
Припомняме великите чада на Прага: Кафка, Ярослав Хашек, Райнер Мария Рилке, Бохумил Храбъл, Алфонс Муха, Антонин Дворжак, Иржи Менцел…
С Роберт Леви – поет, филолог, културолог, антрополог, музикант и… хипар, говорим за това толерантно ли е обществото ни и има ли общо случващото се с прогонените от земите си мигранти, както и сатанизирането им, с историята на евреите.
В Бележки върху календара продължаваме „съветската“ линия с убийството на Лев Троцки – приятел на големия мексикански художник Диего Ривера и любовник на съпругата му, гениалната Фрида Кало, с августовския пуч от 1991 година и независимостта на Естония. Шегуваме се приятелски с рожденика Андрей Кончаловски, а и музиката е като за парти: „Смашинг Пъмпкинс“, „Дъ Хаусмартинс“, Стинг и, естествено, Дворжак.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна