Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще получи 6 млн. евро допълнително от ЕК за охрана на границите

ГЕРБ продължава да търси подходящия кандидат за президент

Снимка: БГНЕС

България ще получи идната седмица 6 милиона евро финансова помощ от Европейската комисия заради непрекъснато нарастващите разходи за охрана на границите. Това съобщи във Велико Търново министър-председателят Бойко Борисов:
Не само с канцлера Меркел, с целия Европейски съюз проведох, с важните хора и комисари, разговор да им кажа, че ние едвам удържаме вече 4 граници - плюс Черно море - 5. Искали сме всичко - хора, техника, кораби, вертолети, термокамери. И армейската техника се износи, не само на полицията и жандармерията. 6  милиона евро ще получим сега, веднага, командировъчните да си покрием. Защото аз обясних, че всъщност бюджетът ми изнемогва. От една страна, правя съоръжения на границата, от друга -  всеки ден командировъчни за армия и полиция. Отделно - гуми, акумулатори, тези неща, които хората дори не ги виждат. По тези планински масиви всеки ден късаме гуми. Една гума е 1000 лева. Акумулатори, техника, самите машини прегряват. Всеки ден става по-тежко.
ГЕРБ продължава да търси кандидат за президент, който като върховен главнокомандващ на въоръжените сили да се справя при новите усложнени условия в Европа и света. Това каза премиерът Бойко Борисов и повтори, че ще обяви име през септември:
Имах двама кандидати, прекрасни, допреди две седмици, когато видях какво чудо става по света. Тези ми хора, с тези ми качества в критична ситуация не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но, при стресова ситуация, в такъв момент, в който трябва да отидат да тропнат по масата, да защитят интереса, ако щете, дали с комшиите, дали в Европа - те този характер го нямат. Затова мисля дали мога да намеря в партията такъв човек, който да съм сигурен в тази институция, че ако, разбира се, ние спечелим, ще бъде така, както трябва. Той трябва да бъде политик и експерт, и с характер, да го познават хората, да има рефлекс в ситуацията. Ако беше лесно, всички щяха да изкарат досега кандидат-президент, но аз виждам, че и другите партии осъзнават, колко ще е важно това. Важно е след това за държавата
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени