Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерно депо преработва отпадъците от Велико Търново и пет съседни общини

Снимка: Катя Чорова

Премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите  Ивелина Василева откриха днес  нова регионална система за  управление на  отпадъците, изградена  в землището на великотърновското село Шереметя с над 33 милиона  лева от ОП "Околна среда".

Модерното депо ще приема и преработва отпадъците от община Велико Търново и още пет съседни общини - Лясковец, Горна Оряховица, Елена, Златарица и Стражица , които имат близо 180 000 жители.

Министър Василева посочи, че в новия програмен период за общините са отделени 560 милиона лева, с които те да надградят депата си за отпадъци.

След изграждането на новата, отговаряща на всички екологични изисквания, система за управление на отпадъците, в региона ще бъдат закрити 5 стари сметища.  По думите на премиера Бойко Борисов, това е много важно за опазване на околната среда, здравето на хората и развитието на туризма в шестте общини.

Във Велико Търново министър-председателят посети саниран блок в квартал "Чолаковци" и съобщи, че в страната със 100% държавна помощ вече са санирани 4 000 блока. Той се запозна и с реконструираната за 3 700 000 лева великотърновска улица улица "Магистрална", която е част от главния път София-Варна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени