Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на историческите възстановки събра над 3000 гости за два дни

Снимка: Катя Чорова

Близо 3 000 българи и чужденци са посетили за два дни Първия международен фестивал на историческите възстановки в средновековната крепост Царевец във Велико Търново. На фестивала, който завършва следобед, групи от 5 държави представят бита, културата и войнските умения в периода 12-14-ти век, когато е управлявала династията на Асеневци.

Посетителите присъстват на схватки със старинни оръжия, могат сами да стрелят с лък и да си отсекат при Николай Цонев от великотърновския клуб "Традиция" сувенирна монета със символ от средновековието. Това е лъвът, открит като изображение при разкопки в средновековния Търновград.

Васил Тенекеджиев рисува икони с позлата по средновековна техника. Той е от варненското сдружение "Чигот", което се занимава с реконструкция на живота през Второто българско царство.

При Петър Стефанов от  "Традиция" малки и големи опитват ястия, с които са се хранели обикновените хора през Средновековието - яхния от леща с булгур и праз, както и разядки от сирене с чесън и различни подправки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени