Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Световната седмица на кърменето

Снимка: podkrepazakarmene.com

От днес започва Световната седмица на кърменето, която у нас ще бъде отбелязана с редица събития, посветени на полезността от кърменето. От Асоциация "Подкрепа за кърмене" организират конкурс за разкази и снимки на тема "Как кърменето помага да спасим планетата". На 4-ти и 5-и август ще бъде организирана конференция по кърмене с международно участие.

В България младите майки имат проблем не с желанието за кърмене, а с това, че получават неподходящи и объркващи съвети, с които на практика кърменето им се проваля, заяви в предаването "Преди всички" Христина Янева  - създател и заместник- председател на Асоциация "Подкрепа за кърмене".

Хората, които обгрижват майката, не говорят на един език –тя чува едно в болницата, второ от следващата смяна, трето от педиатъра, четвърто от приятелки, баби, познати. Трудно е за майките да намерят своя път. Пробват различни неща и ако няма желания ефект, се обезкуражават.

Тази година един от акцентите в седмицата е апелът да има близък контакт "кожа до кожа" на майката и бебето веднага след раждането:

Всички майки виждат бебетата си след раждането, но истинският смисъл на контакта "кожа до кожа" е бебето да бъде оставено върху майката поне час, след като се роди, за да може приспособяването му към живота да започне по един максимално добър за него начин, да се даде възможност да се изгради връзката между майката и детето, а и да може кърменето да започне по най-добрия начин. Обикновено здравите бебета, оставени по този начин върху майките си, в рамките на около час успяват сами да стигнат до гърдата и да почнат да сучат.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени