Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на доктор Юда Данон


Проф. дмн. и бригаден генерал от медицинските служби Юда Данон е първият директор и основател на прочутата детска болница "Шнайдер“ в Израел. Това е най-голямата и прочута в Близкия изток детска болница. Д-р Данон е роден в Пазарджик и е от прочут род на педиатри. Четири от детските лекари Данон са в България, а 16 - в Израел. Сред тях са първите педиатри в Тел Авив. Това са: д-р Моше и д-р Ривка Данон, изселили се от България още през двайсетте години на миналия век.

Д-р Данон разказва, че е пристигнал в Израел на 8 години. Родителите му са от малкото в рода, които не са лекари, но още от малък е знаел не само каква ще е професията, но и каква ще е специалността му. Като всички и той отива войник след завършване на висшето си образование в Йерусалимския университет. Мобилизират го през май 1967 г., а през юни по време на Шестдневната война се озовава пред портите на манастира "Нотр Дам де Сион“ на Виа Долороза, превърнат в лазарет за 140 йордански войници. Главна монахиня в манастира се оказва също българка - братовчедката на нобелиста Елиас Канети - Режин. Младият лекар преглежда ранените. Налага се да ги сместят, за да постъпят в лазарета и израелски войници. Случва се нещо нечувано в Близкия изток, но съвсем нормално за държавата, откъдето и монахинята, и докторът пристигат - в една болница се лекуват доскорошни врагове, а те двамата се грижат косъм от главите им да не падне.

През следващите 18 години младият лекар работи в армейския медицински корпус, където стига до чин бригаден генерал и го оглавява. В същото време защитава научни титли по детска имунология в института Вайцман (израелската академия на науките).

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Феня и Искра Декало.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна