Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глемпинг – що е то

Снимка: dano-center.com

Глемпинг – що е то? В разгара на лятото и на ваканцията ви даваме още една идея за приключения и почивка. Новите тенденции за приключенски туризъм показват засилено търсене на различни колоездачни маршрути, семейните пътувания за различни възрасти и индивидуално организиране на ваканцията, която е подходяща за конкретния човек, семейство или компания. Това показват данните на Международната асоциация за приключенски туризъм.

Словосъчетанитето започва да се използва преди около десетина години и е комбинация от думите glamorous и camping. Глемпингът предлага бутиково настаняване, казва Гергана Николова, която е представител за Източна Европа в Международната асоциация за приключенски туризъм:

Обикновено местата за настаняване са или палатки, или къщички, които са в клоните на дърветата, но всичко това разполага с комфортно легло, с луксозно обзаведена баня, тоалетна и всички удобства, от които човек може да има нужда, когато пътува. Често материалите, които се използват за изграждането на тези глемпинг къмпинги, са с близки до природата материали, не се използват огромни количества цимент и бетон, а като цяло – дърво, плат.

Думата "ол инклузив" не звучи добре за любителите на къмпингуването. В този случай смисълът на ол инклузивът е малко по-различен от познатото, което се предлага на масовия пазар:

Използват се предимно местни продукти, висококачествена храна. Наемат се хора, които са в близост до района, в който е изграден този глемпинг сайт и по този начин хората, гостите се запознават и с местната култура, с местните традиции, с типичната храна, която се предлага в този район, и всичко това допълнително помага за устойчивостта на този район, помага икономически на този район.

В отдалечени от урбанизацията места в планината, на острови, в красиви местности се изграждат глемпингите. Освен вложения в нови технологии изискването пред инвеститорите е от тази дейност да няма поражения за природата, като законодателствата на различните страни трябва да са стриктно спазени. Няма съмнение, че това е скъп или изключително скъп начин за прекарване на ваканцията с цени между 60 евро и да кажем 6 хиляди долара за нощувка в зависимост от удобствата, които могат да бъда използвани:

Съединените щати и Канада са първите страни, където се предлага подобен начин на почивка, идеята се разпространява към Великобритания и Италия, като вече се предлага на всички континенти.

Защо България изостава от тази модерна и доходоносна тенденция. Любомир Попйорданов – председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм:

Въпросът е в културата и визията на българските предприемачи преди всичко. Според мен къмпингуването, по смисъла на българските инвеститори, е всичко, което не е хотел и не е бизнес.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мила Младенова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна