Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: БСП трябва да заложи на типаж, символизиращ обединението ѝ

Защо се обсъждат имена на генерали за кандидати за президент на страната

Ивайло Дичев: Не ни е нужен никакъв генерал

Защо се обсъждат имена на генерали за кандидати за президент на страната? Това коментираха в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" социологът Андрей Райчев и Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“:

БСП просто трябва да заложат на типаж, символизиращ обединението й. Друг въпрос е дали той има шанс да победи. Това е отделен въпрос. Цели се да има обединяваща кандидатура, която евентуално да може да победи кандидата на ГЕРБ. Никога на президентски избори няма цел да има ясно разграничено ляво или дясно. Напротив, максимално всички се притискат до центъра, за да разширят обхвата на електорално действие на своя кандидат, коментира Андрей Райчев.

Аз искам да напомня само, че РБ обсъждат три имена на генерали за свои кандидати за президент. Това говори, че нацията не може да излъчи нито един консенсусен политик, който да бъде приет от различни страни. Това е трагично за една нация. Самият факт, че се бави толкова тази кандидатура, защото всички се боят, че другите ще опозорят техния кандидат, означава, че като общество вече сме пред катастрофа – не можем да излъчим една нормална политическа фигура, която да ни води, заяви Ивайло Дичев.


Дичев допълни:

Никакъв генерал не ни е нужен. Този генерал Радев се прочу единствено със своето глупаво изказване за това, че да ни се пази небето от НАТО било като Ньойския договор, т.е. това са националистически, протекционистки и антинатовски изказвания, които гъделичкат чувствата на някои обидени хора тук в България. Не ни трябва такъв човек. Какво ще прави той? Ще отиде утре в Америка и ще преговаря за някакви неща?

Според Райчев включването на Борисов в надпреварата за президент не зависи от неговите опоненти:

Дали Борисов ще се включи в президентската надпревара изобщо не зависи от неговите съперници, а зависи от това как той преценява своя календар или грубо казано – може ли да издържи още пет години без да го изгонят. Ако отговорът е "да“, той няма да кандидатства, но ако не може или чувства, че не може, защото той е политическо животно с изключителен инстинкт и много добре разбира какво е настроението на хората, това ще е най-лесният начин да се оттегли навреме.

Цялото интервю с Андрей Райчев и Ивайло Дичев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна