Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Иванов: Правилният подход в подготовката за председателството на ЕС е законите да се спазват стриктно

Снимка: www.csd.bg

Предвид доста сложните въпроси, които трябва да се решават от предишните председателства и от нашето предстоящо, този път като че ли предизвикателството ще бъде по-голямо. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" ръководителят на щаба за българското председателство на Съвета на Европейския съюз Любомир Иванов:

Всички са наясно, че ще има и допълнително натоварване от гледна точка на проблематиката след решението на Великобритания за Брекзит. Очевидно трябва да се мобилизираме много сериозно. Всичко струва и пари, но това е традиция, прави се от всяко едно председателство. Бих казал, че спестяването на ресурс е характерно за последните години дори от по-богати от нас страни.

Много от обектите, които ще бъдат използвани по време на председателството, не са във върхово състояние, уточни още Любомир Иванов. Сред тях са НДК, Бояна, парламентът:

Не сме се разпрострели нашироко, не са много обекти, но са мащабни. Много от тях в редица аспекти са амортизирани. Не сме в състояние да ги променим тотално, по-скоро става дума за модернизация, обновяване, за привеждане в европейски вид. Естествено трябва някакви средства да се хвърлят и за логото, вида на председателството, включително и в подаръците, които традиционно се разпространяват и носят духа на страната, която иска да покаже, че и тя дава принос за европейското развитие.

Единственият правилен подход е стриктно да се спазват абсолютно всички законови условия, както и Законът за обществените поръчки, каза още Любомир Иванов:

Най-голямото предизвикателство е, че често се протакат тези процедури, тоест всички тези оспорвания и решения трябва да бъдат в рамките до председателството, защото няма никой да ни чака. Отговорът на подобни оспорвания е максимално добра организация и изключително експедитивни действия.

Най-сериозното предизвикателство е човешкият ресурс и езиковата подготовка на хората:

Има много голямо значение обстоятелството, че досега не сме се сблъсквали с подобни задачи на такъв широк фронт да бъдем председатели, да намираме консенсус между страните-членки и т.н. Тук е най-тежката задача.

Цялото интервю на Силвия Великова с Любомир Иванов чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна