Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Казаков-Нерон – ярката следа на таланта

БНР Новини
9
Снимка: Венета Павлова

До 18 септември в Националната художествена галерия може да се види изложба с 55 творби на един от големите български художници – Димитър Казаков-Нерон. Откъде идва прякорът му? Приживе артистът разказва за бедните си студентски години, в които живеел на тавана на Художествената академия заедно с приятеля си Тодор Балтев. По това време Казаков бил и огняр. Самообразовал се непрекъснато в ателиетата на Академията. Като хвърляли въглища в пещта, Балтев му казал: „Имаш бретон като Нерон”. Така се появил и прякорът. Разговаряме с куратора на експозицията Сузана Каранфилова за пътя му в изкуството и наследството, оставено от него.



СнимкаДимитър Казаков е един от художниците с подчертан индивидуален стил и това го прави много интересен още приживе. Освен огромното му творчество, той има и доста интересен характер и около неговата личност се създава един мит още през 70-те и 80-те години. Той е и много колекциониран автор. Още при представянията му в Париж, в Атина, в Ню Йорк, в Италия чуждестранни колекционери започват да търсят неговите произведения. И тогава той осъзнава, че е автор, който е много ценен. В България също – много негови произведения са откупени за галериите в страната, както и за частни колекции.

Какви са неговите теми и образи?

Неговото творчество е много тясно свързано с фолклора, с националната традиция, с историята на цивилизациите. И един от основните персонажи е образът на жената в различните нейни превъплъщения на майка, любима, самодива – в най-различни, невероятни композиции.

В какви области на изобразителното изкуство работи Казаков?

Димитър Казаков твори в областта на живописта, акварела, рисунката и керамиката. Заедно с брат си правят и пластика. А в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна има над 490 произведения, които са дарени от братя Димитър и Никола Казакови. Там има различни видове изкуства, събрани на едно място.

МладостТворчеството му е вдъхновило създаването на критически изследвания и биографични книги. Известни изкуствоведи пишат за него.

За Димитър Казаков има много специализирана литература, като според мен основната е написана от член-кореспондента Аксиния Джурова. За него са писали Руен Руенов, Георги Шапкаров, Димитър Пампулов, голямата интелектуалка Дора Валие, сестра на ерудита Петър Увалиев. Неговото творчество наистина е неподражаемо. Той създава собствен свят в своите картини. Сам той го нарича „обърнато пространство”, в което фигурите се реят в безвъздушна среда, в един вакуум с характерните за творчеството му елементи: чешми, птици, разрязани ябълки. И всичко това е в едни златисти гами, с неговите специални техники на издраскване. Всяка  картина е отделен фантастичен свят. Още на времето изкуствоведите са преценили, че неговият стил обогатява изключително историята на съвременното българско изкуство. И са му отделили заслуженото внимание.

Защо за Вас беше важно да се припомни талантливото присъствие на Казаков в нашето изкуство?

Идеята ми беше да представя картини на Димитър Казаков, които са собственост на държавните колекции. И да покажем картините, които са купувани в края на 70-те – началото на 80-те години. Тогава той прави серия от самостоятелни изложби, които, според мен, са върхове в неговото творчество. Искахме да подчертаем това, което той постига в голямоформатната си живопис. Тази изложба представя картини от 15 галерии в страната. Сред тях са Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия Дарение колекция „Светлин Русев” в Плевен. От Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна ни дадоха 16 картини. Такава експозиция се подготвя месеци наред.

Ще добавим, че Казаков е оставил и доста свои произведения в чужбина. През годините той редовно участва в Общи художествени експозиции в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел, Ним и други. Има над 40 самостоятелни изложби в България и зад граница.

Снимки от изложбата: Венета Павлова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени