Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пазим заедно горите

БНР Новини
Снимка: Светослав Цветанов

Съгласно Закона за горите всяка регионална дирекция по горите има ежегодни областни планове за превантивни мерки срещу пожарите, прегледани от комисия, която включва специалисти от Изпълнителната агенция по горите и от службите за противопожарна безопасност.

Инженер Тони Кръстев, директор на Изпълнителната агенция по горите, изтъкна, че тази година благодарение на финансовата възможност на държавните предприятия бяха закупени противопожарни автомобили за горските стопанства, за да извършват превантивен обход. Това са автомобили с висока проходимост, те са основно за първия удар срещу пожарите. Обслужват ги служители, които са добре обучени за работа в условия на пожар. Затова горските стопанства вече по-активно могат да участват при гасенето на пожарите.

Инженер Кръстев се спря и на конкретни ситуации по места, на пожари, възникнали по невнимание или, както се предполага, причинени умишлено. От началото на годината има съставени едва три акта за горски пожари. Причинителите обикновено са неизвестни. По-голямата част от пожарите започват в земеделски територии. Радостното е, че в сравнение с миналата година площта на върховите пожари е силно намалена – има опожаряване, но няма унищожена гора. Причините са много. Има техника, има обучен персонал с бърза реакция, има горски пътища, които улесняват достъпа до засегнатите участъци. От 2011 година, от влизането на новия Закон за горите и създаването на фонд „Инвестиции“, за горски пътища са осигурени толкова средства, колкото са били отделяни през предходните двайсет години общо – подчерта директорът на Изпълнителната агенция по горите инженер Тони Кръстев. Това е много голям ресурс, осигурен от държавните горски предприятия. Изграждането на 1 километър стабилизиран горски път със съответните съоръжения струва близо един милион лева. Не бива да се забравят и разходите за персонала – хората, които са на 24-часово дежурство в битка с огнената стихия. Поддържането на висока степен на готовност за гасене на възникнали пожари е много скъпа дейност. Затова инженер Кръстев призова отново да бъдем внимателни при боравенето с огън и при опасност да търсим телефон 112.

Другият въпрос, на който се спря предаването „Изгрев“, е превозването на дървесината с електронни билети. От първи юли тази година влезе в сила изискването за превозване на дървесина само с електронни билети. „Изпълнителната агенция по горите два месеца преди това провеждаше обучение за новата система – отбеляза директорът, инженер Кръстев. В началото имаше притеснения за въвеждането на билетите от частнопрактикуващите лесовъди, но те много бързо се ориентираха в новата обстановка. От началото досега те са издали около 25 000 превозни билета. Не се наблюдават някакви проблеми. Но трябва да се знае, че електронните превозни билети са част от една обща система за контрол върху дейността в горите. Първо бяха позволителните за сеч. На електронната страница на Изпълнителната агенция по горите всеки гражданин може да провери в даден район или землище какви позволителни са издадени, на кого и за кой имот. С електронните превозни билети ние създадохме още една възможност за контрол – по номера на автомобила, натоварен с дървесина, гражданите могат да направят проверка дали превозът е редовен – казва инженер Тони Кръстев. Най-голямата болка за служителите в горите е, че значителна част от нарушителите не получават съответните наказания. Материалното им състояние не позволява да бъдат глобени, те извършват маломерни кражби, но многократно, през цялото денонощие, като по този начин причиняват огромни щети. В заключение инженер Тони Кръстев подчерта, че контролният орган в горите винаги разчита на помощта на гражданите и ги приканва при нередности да се обаждат на горския телефон 112. А Изпълнителната агенция по горите ще се стреми да намалява нарушенията в горите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна