Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти по сигурността се обявиха срещу кандидатурата на Тръмп

Опозицията сред републиканците иска нов кандидат за президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на вътрешнопартийната опозиция на републиканците инициираха петиция за извънредна среща на ръководството, на която да се избере нов кандидат за президент на мястото на Доналд Тръмп.

Петицията е била прикачена към мейл, адресиран от Реджина Томсън, изпълнителен директор на Комитета за политическо действие. В съобщението й към членове на Комитета на републиканската партия се казва:
 Доналд Тъмп е катастрофа. Неговото поведение след конгреса е неприемливо.
Правилата на републиканците позволяват замяна на кандидат в случай на „смърт, при отказ и други обстоятелства,“ но задействането на тази процедура изисква определен брой желаещи, които при сегашните обстоятелства не са налице.

В същото време в отворено писмо видни републиканци призоваха да не се гласува за Доналд Тръмп.

Писмото е подписано от петдесет изтъкнати експерти по сигурността от Републиканската партия, сред които бивш директор на ЦРУ. Те описват кандидата на партията за президент на САЩ Доналд Тръмп като некомпетентен да ръководи страната и заявяват, че той би бил най-безразсъдният президент в американската история.

Никой от нас няма да гласува за Доналд Тръмп, се посочва в изявлението.

Липсват му характер, качества и опит, за да бъде президент. Тръмп отслабва моралния авторитет на Съединените щати като лидер на свободния свят, се казва още в писмото.

Доналд Тръмп отговори, че подписалите писмото са именно хората, които американският народ трябва да попита защо в света настъпи такава бъркотия. Хубаво е, че излизат на светло, за да отговорят защо светът се превърна в толкова опасно място.

Това е проваленият вашингтонският елит, който се страхува да не изпусне властта, но е време да отговаря за действията си, казва Тръмп.
Вътрешнопартийното напрежение сред републиканците се появи, след като бизнесменът направи противоречащи на визията на видни републиканци изказвания спрямо семейство на загинал войник, поставянето под въпрос участието на САЩ в НАТО и заставането зад непопулярни идеи като използването на изтезания при разпит.
През вчерашния ден Доналд Тръмп насочи вниманието към себе си и с реч пред Детройтския икономически клуб, която бе прекъсната от няколко протестиращи. Той обеща да помогне на икономиката посредством инициативи като намаляване на корпоративния данък. Кандидатът на демократите Хилъри Клинтън коментира, че планът на Тръмп би облагодетелствал най-богатите американци за сметка на обикновените трудещи се. Самата Клинтън ще говори в Детройт за националната икономиката в четвъртък.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна