Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум Гражданско участие със специален наръчник за провеждане на обществени обсъждания

Наръчник "Вход за граждани"
Снимка: Форум Гражданско участие

Форум Гражданско участие издаде специален Наръчник за провеждане на обществени обсъждания. Ива Таралежкова от ФГУ разказа в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" повече за проекта:

През 2015 година Форум Гражданско участие, нашата мрежа от над 100 неправителствени организации от цялата страна, разработи една нова методология – Индекс за измерване на средата и въздействието на гражданското участие на различни нива – както на национално, така и на местно ниво. До този момент сме направили оценки в около 20 общини в страната, даже имаме възможност за сравнение. Идеята е на всеки две години да се прави тази оценка, за да се проследи динамиката, тъй като ние отправяме препоръки, които са за подобряване на тази оценка.

Таралежкова допълни още:

Оценките показват състояние на все още развиващо се гражданско участие. Много е важна добронамереността на общинската администрация и мотивираността, желанието наистина да организират наистина ефективни обществени обсъждания и консултации, затова ние се хванахме с този наръчник, който нарекохме "Вход за граждани", защото в него се опитваме да помогнем на кметове на кметства, на кметове на райони, на общински администрации, които са ангажирани с организирането и провеждането на тези консултативни процеси. В част от наръчника всъщност ние много накратко им припомняме и набелязваме основните изисквания в нашата законодателна рамка, защото има няколко закона, които изрично изискват провеждането на обществени обсъждания.

Цялото интервю с Ива Тралежкова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна