Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Мажоритарният вот не решава дефицита на демокрация

Според софтуерния специалист и мажоритарното гласуване е партийно

Божидар Божанов
Снимка: БТА

Дори броят на депутатите да се намали от 240 на 120, представителството би било сходно, независимо от вида избирателна система. Просто броят на депутатите ще намалее. Това обясни в предаването "12+3" Божидар Божанов, софтуерен специалист, блогър, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова.

В лично качество той изработи електронен алгоритъм, с който, ползвайки данни от ЦИК, промени модела на гласуване, за да онагледи как биха изглеждали изборните резултати, ако вместо пропорционално имаме мажоритарно гласуване. Божанов стига до извода, че резултатите няма да се различават съществено, а големите партии отново ще бъдат печеливши.

Запитан как се получава разминаването между декларираната голяма обществена подкрепа за мажоритарния вот и същевременно бетонирането на големите партии, дори когато има такъв елемент, специалистът каза:

От години се повтаря мантрата, че мажоритарното гласуване е панацеята, която ще спаси демокрацията. Това не е вярно, но създава усещането, че имаме нужда от тази система.

Друг фактор в посока на мажоритарното гласуване според Божанов е усещането, че има нужда от промяна, а най-лесно по думите му се променя чистата механика на изборите:

Но каквато и специфика да се приложи на изборната система, това няма да е решение на демократичния дефицит. Може би е хубаво да направим първо това.

Божидар Божанов даде пример с 2009 година и припомни, че в избори с мажоритарен компонент ГЕРБ спечели почти всички мажоритарни места, като отстъпи само на ДПС.

В доста други държави мажоритарното гласуване не означава гласуване за личности, а все пак партийно гласуване, но за да има реална битка, е важно какви кандидати ще издигнат партиите, отбеляза специалистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна