Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар унищожи над 2000 хектара горски площи в Южна Франция

Хеликоптер се разби при гасене на пожар на Канарските острови, няма загинали

| обновено на 11.08.16 в 12:54
Снимка: БТА

Над 2 000 пожарникари участват в гасенето на голям пожар в Южна Франция, разразил се в сряда заради силните ветрове и сушата през последните дни. Хиляди бяха евакуирани от домовете си снощи, намиращи се в околностите на делтата на река Рона. Едно от тлеещите огнища се намира близо до нефтохимически инсталации край Марсилия.

Пожарът в Южна Франция е овладян, но още не е потушен напълно, като ситуацията остава опасна, посочи пред френското радио директорът на регионалния отдел за противопожарна охрана.

Няма загинали, пострадали са трима души, като един от тях е в тежко състояние. Евакуираните жители вече могат да се връщат по домовете си.
Огнената стихия е изгорила десетки постройки, жилищни и промишлени, като изпепелени са около 3 300 хектара горски площи.

Марсилия вече е вън от опасност, но въздушният трафик на летището е нарушен заради предимството на самолетите, които гасят пожара.

Метеорологичните условия днес са по-добри, вятърът в района е утихнал, а огнеборците остават в готовност, като към екипите от снощи се присъединиха още 650 души.

Пожарът унищожи хиляди хектари горски площи само за нощ, като за бързото му разпространение са спомогнали силните ветрове в района на Южна Франция, който през последните седмици беше ударен и от суша.

По време на гасене на друг голям горски пожар, но на Канарските острови, хеликоптер падна и се разби. Двамата членове на екипажа са невредими. Пламъците са унищожили около 7% от територията на остров Ла Палма, най-северозападния и пети по големина сред Канарските острови. Според властите огънят е бил предизвикан от германец, оставил свещ върху тоалетна хартия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна