Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Богомилова: Нашите спортисти трябва да се научат да губят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Непрекъснато валят световни рекорди. Има изненади и най-добрите излизат извън финалите. Напрежението е голямо. Аз лично съм доволна от постиженията на Сашо и на Нина, защото все пак те са близко до техните резултати. Важното е личните им треньори да са доволни, това заяви единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова. Генералният секретар на БФ Плувни спортове изпрати за Игрите в Бразилия последния ни представител в плуването – Венцислав Айдарски (10 километра в открити води).

Винаги съм казвала, че Майкъл Фелпс е един феноменален плувец и спортист. Може би скоро няма да видим втори като него. Той на тази Олимпиада, хванах се на бас, ще вземе три индивидуални златни отличия.

Нашите спортисти трябва да повярват в себе си, че могат да го направят. Да не гледат какво прави другият. Да гонят своите цели. Трябва да се научат да губят. Когато си на върха и да искаш не може да не паднеш. Винаги се спъваш, падаш, ставаш и продължаваш, допълни още Богомилова.

Таня Богомилова се състезава в дисциплината бруст. Първото ѝ голямо състезание е на Летните олимпийски игри в Москва през 1980 година, където се класира девета. На европейското първенство в София (1985) печели златен и сребърен медал (100 метра бруст) и бронзов медал (смесена щафета 4 по 100 метра). На Световното първенство по плуване в Мадрид е втора на 200 метра и трета на 100 метра (1986). На Летните олимпийски игри в Сеул печели златен медал на 100 метра бруст и поставя олимпийски рекорд. Тя е единствената ни олимпийска шампионка по плуване. Обявена за Спортист на годината за 1988 година. Състезава се до 1991-ва. Работи като треньор в Гърция, в Държавна агенция за младежта и спорт. Изпълнителен директор на Българска федерация по плувни спортове от 2002 година. (БФПС), генерален секретар на БФПС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна