Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Шопски описа историята на българските заточеници на остров Трикери

Снимка: http://patuvashtochitalishte.bg

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ издаде книжка за историята на бългорските заточеници на гръцкия остров Трикери – първият концлагер в Европа. Преди малко повече от век, по време на Междусъюзническата война през 1913 година в окупираните територии гърците започват политика на асимилация. Гръцкият остров Трикери е най-известният остров с най-голяма концентрация на заточени българи, които по гръцки данни са били 8 хиляди – това разказа за „Хоризонт“ създателят на книгата Ивайло Шопски.

За първи път разбрах за остров Трикери от публикация на голям чешки журналист - военен кореспондент на Балканите - Владимир Сис, който е бил голям българофил, разказа Шопски. Под дипломатическа закрила, плавайки под немски флаг и представяйки се за археолог Сис успява да проникне на острова и да го опише.

След издаването на книжката Ивайло Шопски попада на наследници на заточеници от Трикери и сверява достоверността на данните и чрез техните спомени и семейни истории на предците им. Авторът прави и документални записи.

Островът Трикери е бил с ниска растителност, храсти и тръни, нямало е много сянка и затова най-много жертви са били дадени тъкмо през август. Хората са копали кладенци, но са могли да пият от нея едва седмица, тъй като след това солената морска вода е прониквала там. На заточениците са били хвърляни чували с хляб директно в морето, откъдето те трябвало да ги вадят.

На повечето хора темата не говори нищо и популяризираме това не за да търсим в миналото поводи за омраза, а защото тези мъченици заслужават да бъдат почитани за саможертвата им, сподели още Ивайло Шопски.

Историята на българските заточеници на Трикери чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна