Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втората допинг проба на Силвия Дънекова също е положителна

Спортното министерство определи случая като недопустим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на младежта и спорта остро осъжда поведението на лекоатлетката Силвия Дънекова, уличена в употреба на забранени вещества по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт, се казва в декларация на ведомството. 

Втората проба на лекоталетката потвърди резултата от първата и така тя няма да стартира на 3000 м с препятствия.

Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК), се посочва в декларацията.

Атлетката беше тествана от нашата антидопингова организация преди олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки бяха отрицателни. На 1-ви август на Дънекова бе направен нов тест, който даде положителен резултат за наличието на забранени вещества. Отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката, е лично нейна и на лекаря, с когото работи.

До 8-и август на българските спортисти, които ни представляват на олимпийските игри, от нашия антидопингов център са направени 62 уринни и пет кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби. Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио, са подложени на до четири проби в България и на до шест проби от Международните федерации и МОК.

Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт, казват още от министерството. 

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна