Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С курбан за здраве и празничен концерт жители на Владая отбелязват празника на селото

Снимка: Евелина Стоянова
Столичният район "Витоша" и кметството във Владая организират празник по случай деня на селото, което се чества на Голяма Богородица. В новия храм хората се стичат от сутринта. По традиция във Владая се прави курбан за здраве.

За празника във Владая разказва Бистра Борисова:

От много години назад се правят курбани и всичко това продължава и днес. За Богородица построихме новата черква, миналата година септември месец я открихме. Това е надеждата за Владая – да бъдат всички хора здрави, щастливи и цяла България да бъде здрава и щастлива.

Празникът е много голямо нещо за нас – владайци, много сме задружни. Правим курбани, един ден режем всичко, през нощта палим огъня, слагаме месото, зеленчуци.. седим до сутринта. Към 12.00 ч. се освещават всички казани, раздаваме на хората за здраве. Много е весело и приятно, разказа жител на селото.

От 19.00 часа пред читалище "Светлина" ще пеят децата от вокална група "Алабаланица" и от 86-то училище. За любителите на народните танци ще има надиграване под съпровода на гайдарски състав "Петко Войвода". Уменията си ще покажат най-малките от детски клуб "Хоро" към читалището. Участие в програмата ще вземе и малката Емили Миланова, чието изпълнение може да чуете в звуковия файл.

СнимкаСнимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени