Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кемал Тинев: Бююк не отива в Турция на заколение

Кемал Тинев (в средата)
Снимка: Радио Пловдив

Не се борим за вниманието на Анкара, а за това в България да има върховенство на закона и след като българските власти отказват политическото убежище на един човек (Абдуллах Бююк – бел.ред.), е съвсем нормално той да бъде екстрадиран. Тази позиция изрази в предаването "12+3" Кемал Тинев, заместник-председател на партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство", която се разграничи от общата позиция на Реформаторския блок и така се очерта разнобой между партия "Свобода и достойнство" и ДСБ. Декларацията, с която РБ излезе по темата, не е подписана от партията на Исмаилов.

Сред аргументите "за" подкрепата за извеждането на Бююк от България Тинев открои факта, че за времето на пребиваването си у нас турският гражданин не е имал валидни документи за престой, не е пребивавал под това име и се е представял под две имена:

Не мисля, че когато един човек е спокоен за това, което е правил в миналото си, има основание да се представя под чужди имена, да се крие и т.н.

Запитан дали не го притеснява секретното извеждане на Бююк от страната, Кемал Тинев уточни, че повече го притеснява как той е влязъл в България и как е пребивавал тук:

Този човек в момента на влизане е имал забрана да напуска Турция, няма паспорт…

Тинев обясни още, че притесненията на правозащитниците за съдбата на Бююк са неоснователни, той не отива на заколение, а Турция е правова държава с работещи закони.

Още за позицията на Тинев относно случващото се в съседна Турция – в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна