Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване на мутирали гени - причина за рак е вече достъпно и у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генетично изследване, откриващо генезиса на рака, вече ще се прави и в Александровска болница. Специалистите очакват най-заинтересовани от новината да бъдат пациентите, които не се повлияват от стандартното лечение. Генетичната диагностика обаче е на космически за българския стандарт цени, а държавата засега не планира да я заплаща.
 

Персонифицирано изследване "проверява" за мутации повече от 200 гена и 20 хиляди гена. Това е възможно най-мащабното проучване на генезиса на конкретния тумор при конкретния пациент, посочва хирургът д-р Мариела Василева.

Изследването се препоръчва за хора с вече диагностициран рак на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса, то не служи за превенция, подчертава специалистът. Ползата за вече диагностицираните пациенти идва от подробния анализ, който изследването дава – не само за това кои са мутиралите гени, но и кои съществуващи лекарства биха могли да им въздействат:

Статистическата обработка, която най-накрая казва кои са мутациите и кои са лекарствата, най-подходящи за пациента, се базира на огромна база данни, в която са събрани туморни проби от 11 хиляди пациенти. Тази база данни е общодостъпна за научната общност. На базата на тези 11 хиляди генома ние виждаме в коя група попада той и можем да преценим каква е неговата прогноза.

Изследването струва над 5000 лв. Стойността е висока, тъй като самият процес на секвениране се извършва от специален софтуер в лаборатория в Германия, а изготвянето на доклада с резултатите – от мултидисциплинарен екип от специалисти. НЗОК засега не заплаща генетични изследвания, обясниха от институцията за "Хоризонт".

Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" смята, че държавата има интерес да заплаща подобно изследване.

Най-важният въпрос за всички обаче е може ли това изследване да промени една фатална прогноза. Според лекарите това е възможно.

Още детайли по темата – в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени