Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рашидов: Изгорелите тютюневи складове ще бъдат възстановени

| обновено на 22.08.16 в 14:23
Снимка: БГНЕС
Министърът на културата Вежди Рашидов посети изгорелите складове в Тютюневия град в Пловдив и беше категоричен, че сградите ще бъдат възстановени. В Пловдив са и специалисти от Института по опазване на културните паметници. Междувременно след снощната акция и днес около 30 души, организирани през социалните мрежи се събраха с настояване за предприемане на спешни мерки за възстановяване на  емблематичните за града постройки.

След като разследващите приключат своята работа, ще излезем и ние с категорично становище какво предстои да се случи, това подчерта министър Рашидов. Той съобщи, че от септември ще бъдат направени промени в закона за културното наследство, които ще вдигнат драстично санкциите за собствениците, ако те не си поддържат имотите. Той допълни:

Първата сграда, която на трети март започна да се събаря, беше повод нашите юристи да работят да се приеме закон за драстични мерки против такива действия. Собственикът е длъжен, основното по закон, да се грижи за имота, всички знаят, нека да не се правят на наивни, че когато купуват паметници на културата, те не могат да бъдат променяни. Категорично ще настоявам, паметници на културата да не се решат.

По време на днешната си редовна  пресконференция, кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че ще съгласува действията си с експертите на министерството. Това те са уточнили вече и с министъра. Иван Тотев каза:

Стартираме си по законовата процедура, издаваме днес заповед, срокът на действие на тази заповед е един месец, като към заповедта се създава междуведомствена комисия, в която има представители, както на Община Пловдив, така на Министерство на културата, Националния институт за паметниците... Задача е да се обследват и да се предпишат съответните предписания и какви последващи действия трябва да бъдат свършени с имотите, които са пострадали от пожара.Снимка: БГНЕС

Кметът днес внесе повече пояснения, относно собствениците на сградите. "РИПО"-ЕООД са собствениците на трите изгорели склада,  на последният, останал само в руини, собственик е "Галакси пропърти груп", които стопанисват и цигарената фабрика в Пловдив. Той подчерта, че в общината няма документация, която да удостоверява какви са инвестиционните намерения на притежателите на имотите. На тези три склада е било издавано предписание за обезопасяване на района, което те са направили, подчерта Иван Тотев. Няма да има промяна, относно намеренията ни, това пространство да бъде използвано и в бъдещата подготовка на града за Европейска столица на културата, беше категоричен кметът, но засега е рано да се говори затова и преговори в тази посока предстоят.

Събралите  се пред сградата на Общината пък представители на гражданската инициатива „За Тютюневия град“ обявиха, че изпращат отворено писмо до всички институции, включително и до премиера Бойко Борисов, с настояване за техническа експертиза и изготвяне на проекти за аварийно укрепване.

Протестът е в самото начало, защото твърде много неща не са наред в целия град.

Това заяви за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ писателят Дилян Манолов, според когото недоволството може да постави началото на инициативите по създаване на гражданско общество в Пловдив. Според него, казаното от кмета звучи добре, но:

Нещото, което не чух, са конкретни срокове и конкретни мерки за опазването на  нашето културно наследство, на цяла България. Пловдив е един от големите градове, културна столица, както непрекъснато се говори, а, общо взето, градът е разпродаден между няколко юридически субекта!

Ще продължим протестите още тази вечер. Сутринта също имаше протест, който беше събран набързо. Протестите продължават, защото искаме Пловдив да се запази за всички нас!

Интервюто с писателя Дилян Манолов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени