Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще приеме нова стратегия за гражданска защита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседание в сряда кабинетът на Ангела Меркел ще приеме нова концепция за гражданска защита, съобщи в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Изданието се позовава на концепцията, разработена от Министерството на вътрешните работи, и твърди, че разполага с текста. На неселението се препоръчва да се запаси с хранителни продукти за 10 дни, както и с вода за 5 дни.

Населението трябва да бъде призовано да си набави храни от първа необходимост за лични нужди за 10 дни, докато бъдат задействани мерки на държавно ниво, включително по два литра вода на ден на лице за период от 5 дни, пише в документа.

Това е първата подобна стратегия за гражданска защита след края на студената война. Документът обхваща 69 страници, а разработването му било възложено на МВР още през 2012 г.

В концепцията изрично се посочва, че засега се изключва нападение на територията на Германия, което да изисква отбрана. Въпреки това от гледна точка на гарантиране на сигурността в бъдеще подобен вариант не бивало да се изключва и трябвало да има готовност да се посрещне екзистенциална заплаха. Ето защо населението трябвало да е готово за самозащита, докато бъдат задействани мерки на държавно равнище – да се запаси с достатъчно хранителни стоки, вода и пари в наличност. Към приоритетите се причислява и подкрепа за въоръжените сили от страна на гражданите. Като конкретна мярка в тази посока е записано, че гражданите трябва да не натоварват движението по магистрали и пътища, когато войската се придвижва.

реагира остро на концепцията, като обвини правителството, че всява паника сред населението, без да има нужда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна