Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова обезопасителна система ще монтират във въжения парк край Благоевград

Снимка: БГНЕС

15 хиляди лева ще инвестира община Благоевград в нова обезопасителна система за въжения парк край града. Неотдавна седемгодишно момиченце получи тежка травма след падане от два метра височина.

Близо два месеца след неприятния случай във въжения парк край Благоевград прокуратурата и полицията решиха, че пряко виновни за иницидента няма. Равносметката сочи, че самото дете е пренебрегнало инструкциите, а майката не е реагирала на смелото му решение. Инстукторите, които  са били на смяна нямат вина.

От общината не отричат, че това е конкретният повод специална комисия от експерти да анализира надежността на съоръжението, признава Кирил Манов - главен инспектор по обществения ред и сигурността:

Не системата е причината за инцидента, а самото детенце не беше спазило пълните инструкции на инструкторите. Не че самата система не е надеждна, напротив - надеждна е - вярно, от малко по-стар тип е. Атракционът ни е много хубав и се посещава от много хора. От тази гледна точка взехме решение да вложим малко повече пари, но да направим системата да бъде такава, каквато трябва да бъде.

Досегашната система за обезопасяване на децата във въжения парк не изключваше субективния фактор и участието на самото дете в закопчаването за конструкцията. Новата система, която ще бъде монтирана на първи, втори и трети кръг, които ще бъдат ползвани от най-малките, изключва намесата на децата.

Още за атракциона и мерките за безопасност чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна