Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата е похарчила 50 млн. лева за олимпиадата

Красен Кралев: Разочарован съм от федерацията по вдигане на тежести
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спортният министър Красен Кралев информира, че за 14-те спорта, в които е имало българи на олимпиадата в Рио де Жанейро, са похарчени общо 50 милиона лева за подготовка през последните четири години. За периода от тези спортове са спечелени 191 медала, като 145 са от европейски първенства и 46 – от световни. Специално за тези 51 атлети, които участваха на игрите в Рио, за подготовка тази година са похарчени малко над 3,8 милиона лева. Разходите за пътуване и престой на олимпийската делегация са около милион и половина.

Спечелването на три медала е безспорен успех, не сме в такова състояние на икономиката, че да искаме много – заяви Красен Кралев в студиото на Би Ти Ви. Някои се реализираха, други дадоха всичко от себе си – Тихомир Иванов, Ивет Лалова, Панчо Пасков, Антоанета Бонева и други. Трети пък не успяха или бяха спрени от съдии. Реалният потенциал беше да вземем медали в осем спорта, така че в един аспект представянето е успешно, а в друг – не. Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири – Дубов и Байряков в борбата, Ивайло Иванов в джудото и Бонева в стрелбата. Затова говорих за назначаване на психолог, защото в решаващия момент те не си повярваха. Не че бяха по-лошо подготвени или пък нямаха възможност. Тайбе Юсеин и Станимира Петрова също не трябваше да имат проблем със стигането до медали.

Кралев информира и за премиите, които ще получат спортистите и треньорите. Общо ще бъдат изплатени 1 802 000 лева. Сребърната медалистка в скока на височина Мирела Демирева взима 200 000 лв., а 160 хил. са за нейния треньор. Елица Янкова – бронзова медалистка в борбата, ще получи 150 хил. лева, а 120 000 са за треньора. За гимнастичките, също с бронзов медал, са заделени 675 хил. лева, а за треньора – 236 хиляди.

Кралев потвърди, че са му откраднали часовника, като каза, че именно кражбите и транспортът са били най-големите проблеми за спортистите в Рио.

Става въпрос за сувенирен часовник от Олимпийския комитет – каза Кралев. Не е кой знае какво. Имаше много кражби. Опитаха се да направят сензация с гребците, но е нормално момчетата да не искат да им чистят стаите. Много се оплакаха от липсата на телефони, лаптопи и други неща.

За допинг скандала със Силвия Дънекова министърът коментира: Водим сериозна борба срещу допинга, но Дънекова явно се беше успокоила след пробата при пристигането си. Това хвърля петно, но е индивидуално решение, а не държавна политика. Факт е, че другите ни спортисти са чисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна