Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрала "Люлин" вече е свързана с "Хемус" и "Тракия"

| обновено на 25.08.16 в 15:28
Снимка: Фейсбук на Бойко Борисов
Магистрала "Люлин" вече е свързана с "Хемус" и "Тракия", след като днес беше пуснато движението по директното трасе на Западната дъга на Околовръстния път на София. Придобивка за днес е пускането на източното платно двупосочно по надлеза на пътния възел "Ломско шосе".

Движението ще се качи тук обратно по новия мост, то е двупосочно и по този начин ще облекчим трафика по Околовръстното и по Западната дъга. По-лесно ще бъде и включването към Северната скоростна тангента, каза Павлова.

Новината за предсрочното отваряне на пътния възел съобщи по-рано днес, след проверката на строителния обект, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

Предсрочно, с две седмици, ще бъде завършена втората фаза на западната дъга, започната в края на миналата година с пари от първия програмен период. Удовлетворени сме, че изпълнителят успя за девет месеца, в кратък период да изпълни обекта при тежък трафик на околовръстното и все още незавършени отчуждителни процедури. Шест километра с много съоръжения, три големи пътни възела, от "Сливница" до връзката със северната скоростна тангента
, обясни Павлова.

95 процента е изпълнението днес. Окончателно отсечката ще бъде пусната на 14 септември при първоначален краен срок първи октомври. Задръстванията ще бъдат донякъде намалени заради пускането още днес на дясното платно от пътния възел двупосочно за движение. Това е платното към столицата. Все още предстои да се положи пътната маркировка, след което движението ще тръгне горе по съоръжението.

Вариантът за магистрала "Струма" е физическо разделяне на двете платна за движение на скоростния път през Кресненското дефиле, потвърди председателят на Пътната агенция Лазар Лазаров. Той пожела бързо оздравяване на двамата еколози, които пострадаха на пътя при дефилето, с които работела Агенция "Пътна инфраструктура". Те са подготвяли мерки, които да се заложат при проектите, за да бъде защитена околната среда.

В София започва вторият етап от разширението на бул. "Черни връх" и заради ремонтите булевардът ще бъде затворен до 19-и декември между улиците "Академик Буреш" и "Флора Кънева".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Таня Милушева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна