Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 27 август: Огън

БНР Новини
Голям пожар в Пловдив погълна покрива на три големи тютюневи склада, между тях и двата на Кудоглу, паметник на културата и напълно унищожи вътрешността на единия от тях.
Снимка: БГНЕС

Думата на деня е Огън. Поводът може да бъде края на тридневното плячкосване на Рим от вестготите на 27 август 410, и съответното опожаряване на Градините на Салустий, Базилика Емилия и Базилика Юлия, може да бъде и съвсем български. От Пловдив. Естествено не ни интересува физиката на горенето, а религията, културата и артефакти - нашите си теми. Започваме с простичката констатация, че огънят е ключов елемент във всички познати култури от древността до наши дни. На неговото овладяване са посветени притчи и митологични разкази, като този за Прометей.
Дали замирисва на горящи книги и какво се случва с една от най-големите съвременни писателки - Аслъ Ердоган, задържана в съседна Турция: разговор с издателката Доротея Монова.
Как „чужди” имена се оказват „свои” или коя е фамилията Маунтбатън, разказваме в Бележки върху календара. Почитаме също Ман Рей, Чезаре Павезе, Льо Корбюзие и Валери Петров. Музиката е от „Дъ Продиджи“, „Сент Етиен”, „Блър” и Сезария Евора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна