Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Марчев: Никой сериозен учен не предсказва земетресения

Защо науката все още не може да прави точни прогнози, какви геоложки промени настъпват след толкова силен трус? На този въпрос отговори в интервю за предаването "12+4" по програма "Хоризонт" проф. Петър Марчев:
Практически е невъзможно да се предскажат земетресенията. Това е доста по-трудно, отколкото да предскажеш дори вулканично изригване. Това, което става, е освобождаване на енергия, която се натрупва и която не може да се изчисли по никакъв начин. Опитите да се предскажат земетресения се правят от хора, които не се занимават с наука. Това са разни гадатели и т.н., но никой сериозен учен не предсказва земетресения.

Марчев допълни още:

В света има литосферни плочи, както ние ги наричаме, които са стабилни, които са от дебела земна кора. Това е така в Сибир, в Щатите, в Бразилия. Това са региони, в които много рядко има земетресения, но на местата, където всъщност се получава взаимодействие между тези литосферни плочи, особено при подпъхването на океаните под континентите, земетресенията са нещо обичайно. Това е т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, Средиземноморието, където се сблъскват африканската и европейската плоча, Италия също е едно точно такова място.

Цялото интервю с проф. Петър Марчев можете да чуете от звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени