Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенният салон на изкуствата отново е с впечатляващ афиш

Концерти на „Джипси Кингс“, Йън Андерсън, Найджъл Кенеди, групите „Тангра“, „Мака́ко“ и „Фондацията“, и японските барабанисти „Ямато“ са акценти в музикалната програма на Есенния салон на изкуствата. И тази година изданието включва десетки изложби, концерти, представления, спектакли, литературни срещи и артистични прояви.

Салонът се открива с Националните есенни изложби на 1 септември в Стария град, а точка на артистичните събития ще сложи концерт от Пловдив джаз феста на 5 ноември. Куратор на Националните есенни изложби е Галина Лардева, която е поканила 9 автори, обединени под мотото „Огледало, с изложби в Балабановата къща, Хиндлиян и „Мексиканска графика“.

В рамките на форума от 10 до 23 септември ще се проведе Театралният фестивал „Сцена на кръстопът“ – тази година мотото е „Театърът безкрая“, а от 23 до 25 септември почитателите на Терпсихора ще могат да видят спектакли от Международния танцов фестивал. Кукленият фест „Двама са малко, трима са много“ присъства в афиша от 2 до 6 септември.

Тази година „Нощта“ в Пловдив обхваща две денонощия на 23 и 24 септември, в които врати ще отворят десетки музеи, галерии и клубове за изложби, спектакли и арт изяви.

За първи път в Есенния салон на изкуствата сериозно ще присъства и литературата, която беше пренебрегвана досега в проявите – съобщи заместник-кметът Амелия Гешева. От 12 септември до 18 ноември в къщата-музей „Енчо Пиронков“ ще гостуват известни световни писатели, лауреати на награди за литература. Сред имената се отличава френският автор Мишел Уелбек, станал особено популярен с романите си „Елементарни цастици“ и „Платформата“.

Акцент в джаз феста тази година ще бъдат концертите на група „Зуко“ и Ричард Бона.

Общината прави подарък на пловдивчани с безплатния концерт на известната испанска латино фънк група „Макако“, която ще свири на 23 септември на площад „Централен“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна