Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброслав Димитров: За да си програмист, не трябва непременно да си инженер

Държавата имаресурса да подобри пейзажа с IT кадрите у нас, а оттам и икономиката, казва софтуерният специалист

Създава се нова професия – приложен програмист, която трябва да запълни вакуума, породен от недостига на специалисти в ИТ бранша. Ако новата специалност се въведе в средното образование, първите специалисти ще се реализират на пазара на труда след няколко години.

Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании коментира пред "Хоризонт", че са нужни нови, гъвкави модели на обучение, които излизат от остарялото схващане, че за да си програмист, трябва да си задължително инженер и да имаш пет години университет:

Индустрията вече не е това, което е била преди 30 години. В нея има толкова много позиции, които не изискват инженерно образование. Технологиите се променят толкова бързо, ако учиш 4 години, без реално да си работил в индустрията, това, което си научил първата година най-вероятно няма да е приложимо в четвъртата. Това поражда необходимостта от съвсем друг тип образование.

Димитров е създател на „ИТ таланти“- тренировъчен лагер, който обучава интензивно от нула до младши програмист за срок от 5 месеца. Близо 60 компании от българската индустрия наемат хора, които са завършили този тренинг, съобщи той:

Можем да преквалифицираме и да вкараме в индустрията стотици хора на година, което обаче е далеч от необходимите десетки хиляди. Единствено държавата има ресурса да направи нещо в по-голям мащаб, което да промени за няколко години целия пейзаж на ИТ кадрите в България. Оттам ще се промени и икономиката, тъй като това е отрасъл с изключително висока добавена стойност – заплатите там са  4 пъти по-високи от средната.

Инвестицията в „ИТ таланти“ се изплати многократно, каза още Димитров, който разчита на личния пример и добрия модел на обучение, за да убеди държавата във възможностите на сектора за обучение.

Още акценти по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени