Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откъде идва фразата "Във Враца гарга не каца"?


Откъде идва фразата "Враца, където гарга на каца“? В предаването "Преди всички" по "Хоризонт"  Весела Пелова – експерт в Държавния архив в града разказва историята на популярния израз:

Този израз, който всички врачани са го чували, но хич не го обичат, всъщност има своята конкретна история. Тя е отразена в архивните документи. Свързана е с дейността на ловното дружество, което е едно от първите създадени в България и тяхната амбиция да бъдат унищожени хищниците и вредителите. Всъщност министър Багрянов е този, който е издигнал идеята  през 1926 година да се започне една борба с вредителните птици. Почната е една акция в национален мащаб със съответните инструкции, пропаганда, агитация в печата и се стига и до съответните наредби. И точно с такава наредба се задължават всички граждани. Това вече ловните дружества по места претворяват в дела и задължават цялото мъжко население задължително да представят крака от убити птици или пък да събират яйца.

Иван Сокачев - един от най-големите деятели на ловното движение в България, е врачанин и всъщност той заедно с амбициозните врачански ловни дружинки така са се впрегнали да изпълнят тази задача, заели са първото място в национален мащаб.

От 1935 година е статията във вестник "Утро", в която започват да майтапят врачани, че всъщност във Враца вече гарга не каца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени