Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Горски цар” спечели голямата награда на 12-я Световен фестивал на анимационния филм във Варна

Късометражният филм на режисьора Жорж Швицгебел от Швейцария „Горски цар” спечели голямата награда на 12-я Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Международното жури определи филма по известната балада на Гьоте като брилянтен шедьовър. 

Филмът "Горски цар" предизвика възхищението на журито и на Института за изследване на изкуствата към БАН, който му връчи наградата "Анимирано наследство" със силата на картината движението, музиката и съдържаниетоси, както и за творческата интерпретация на стойностите от световното културно наследство. Иво Драганов - член на журито от българска страна благодари на екипа на известния аниматор Анри Кулев за организацията и на държавата за нейната подкрепа.
Въпреки, че държавата и сега помага на Анри, той благодари няколко пъти в лицето на Министерството на културата, аз също ще благодаря, но тези пари трябва да се увеличат, защото това е инвестиция в гръбнака на нацията. Ако този гръбнак се пречупи, ние няма да можем да се движим напред.
Наградата за най-добър пълнометражен филм спечели филма "Вълшебната планина" на режисьора Анка Дамян, а за най-добър студентски филм, руският "Болката", с реж.Надя Федотова. Най-добър детски филм е "Ръкавицата", коопродукция на Белгия и Франция, най-добър български студентски филм е "Само моя" на Йоана Атанасова. Наградата за най-добър телевизионен сериал се присъди на "Така копнях за теб", режисьор е българката Ема Вакарелова. Филмът получи и наградата на Съюза на българските художници. Наградата на Съюза на българските филмови дейци е за "Пътуваща страна" на режисьорите Весела Данчева и Иван Богданов. Филмът получава и специален диплом. 
Наградите ще бъдат връчени на официална церемония от 19 часа във Фестивалния конгресен център във Варна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна