Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 17 септември: Протест

Петата годишнина от възникването на движението Occupy Wall Street е поводът да проследим глобалната протестна вълна от „петилетката“ 2009-2014 и да потърсим връзката с десетилетието създало съвременните форми на протест – каквато е и нашата Дума на деня, 60-те години на ХХ в. Естествено търсим връзката между протест и изкуство. Констатираме какво се случи през 60-те: над 20 колонии в Африка получиха независимост, черният континент обаче потъна в конфликти и кръв. Бе издигната Берлинската стена. Появи се попарта. Убиха Кенеди, свалиха Хрушчов, Мерлин Монро предозира. Мандела се озова в затвора. Мери Куант изобрети минижупа и произведе световен скандал. Щатите поеха към Виетнам, а Китай – към културната революция. И още, и още.
Гост в студиото е Иван Димитров – драматург, прозаик и поет. С него, като съавтор на документалния спектакъл на Неда Соколовска „Мир Вам“, представен и на „Аполония“, разговаряме за бежанската вълна, а също за втория му роман „Софийски дует“ и за бавното му написване, отчасти поради участието на автора в протестите #ДАНСwithme.
На 17 септември са родени един писател, една конституция, един профсъюз и една легенда: на тях са посветени Бележките върху календара. А музиката е от „Мюз“, Моби, Астор Пиацола и „Бийтълс“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна