Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Рафаил: Кладнишкият манастир става притегателен за определени интереси

Игуменът на манастира вижда в атаките срещу себе си икономически мотив

Кладнишкият манастир
Снимка: http://svetimesta.com

В началото на този месец жители на село Кладница протестираха в двора на Кладнишкия манастир срещу игумена отец Рафаил. Те обвиниха духовника в незаинтересованост, посочиха, че дворът на светата обител е обраснал в бурени, а сградите са се превърнали в складове за боклук. Недоволните изпратиха подписка до Софийската света митрополия, която започна проверка по случая.

Дни по-късно друг призив - в подкрепа на отец Рафаил - стигна до Негово светейшество Патриарх Неофит. От Гражданската инициатива за опазване на културното и историческото наследство написаха в отворено писмо, че кампанията за отстраняването на игумена на Кладнишкия манастир поставя в сериозна опасност съхраняването на храма. Те настояват Българската православна църква в кратки срокове да изработи цялостна стратегия и методически насоки за ремонтните и реставрационните дейности в храмовете и манастирите, за да не се допускат случаи на унищожаване на културни ценности, както и на опошляване и обезценяване на храмовата и манастирската среда.  

След протеста в Кладница доброволци от София се събраха, за да помогнат на отец Рафаил в почистването на района на светата обител. Сред помощниците бяха Юлия Берберян и Жюстин Томс

Днес отец Рафаил продължава да смята, че атаката е целенасочена и не е конкретно срещу него, а в услуга на определени икономически интереси. Той открива връзка и с дейността му, свързана с домовете за деца. В началото на годината игуменът на Кладнишкия манастир сигнализира Държавната агенция за закрила на детето и националния омбудсман за нередности в Центровете за настаняване от семеен тип 1 и 2 в село Дрен, което доведе до проверки.

Интервюто на Спас Крайнин с отец Рафаил можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна