Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Преговорите по Споразумението за свободна търговия трябва да продължат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки на Европейския съюз единодушно подкрепят сключването на споразумение за свободна търговия с Канада, предаде Франс прес, позовавайки се на участник в днешните преговори в Братислава. Според него министрите натърговията на 27-те ще одобрят официално споразумението на 18 октомври и то ще бъде подписано на 27-ми.
България имаше резерви към това споразумение заради визовия режим на Канада спрямо българските граждани.
         Европейските министри на търговията се споразумяха, че до края на мандата на президента на САЩ Барак Обама няма да се сключва търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ.
       Не е реалистично да достигнем окончателно споразумение до края на мандата на Барак Обама, заяви след срещата министърът на търговията на Словакия Петер Жига. 
Трябва да се направи всичко възможно преговорите за споразумение свободна търговия със САЩ да продължат, заяви в Братислава еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом:
Преговорите продължават, истина е, че са трудни. Но вероятността за бързото им приключване става все по-малка и по-малка.
Търговските стандарти за евентуално споразумение със САЩ трябва да са поне толкова завишени като тези при споразумението с Канада, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел:
Няма кой знае какво за обсъждане около ТТИП. Американците не можаха да направят алтернативни предложения, както го направиха канадците. Затова със сигурност тази година няма да има договор.
 На неформална среща в словашката столица европейските министри този следобед се очаква да договорят обща политическа декларация в подкрепа на търговското споразумение СЕТА между ЕС и Канада. То се очаква да бъде подписано в края на октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна