Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изостава във внедряването на новостите в кардиологията

Снимка: Радио ВИДИН
България има голям успех в лечението след остри инфаркти, но изостава при внедряването на новостите в кардиологията, каза за "Хоризонт" доц. Васил Велчев, председател на Дружеството по кардиология в България.

След седмица София ще бъде домакин на 15-ия Национален кардиологичен конгрес. Анализът сочи, че страната ни изостава във внедряването на иновациите в кардиологията, казва доц. Васил Велчев:

Начинът, по който Касата финансира здравеопазването на практика изключва финансирането на всякакви иновативни методи, или ги прави толкова бавни или толкова тромави, че въпреки огромните усилия, отнема години, докато те се внедрят в България.


Имаме и положителни достижения в областта на сърдечно-съдовите заболявания, продължава доц. Велчев:

България е една от страните, която много добре утилизира първичната ангиопластика, това е разширяването на артерии при остър инфаркт. Мога смело да кажа, че в това отношение ние сме на едно много добро европейско ниво и мисля, че в цяла България се усеща, защото на практика няма регион в България, където, ако имате спешност, да не може да бъде отворена артерията.


29 септември е Световният ден на сърцето и Дружеството на кардиолозите планира поредица от събития с посланието "Живей в ритъм. Намали риска от инсулт".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна