Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живописецът Васил Карадимов с изложба в галерия "Сигна"

Изложба живопис, наречена „Знаци от ателието“, на Васил Карадимов,  ще се открие в галерия „Сигна“ в Гранд хотел Пловдив. 

Художникът е сочен за един от доайените на  българското изобразително изкуство. Определят го като „Майстор на бялото”.  Живописта му е лирична и деликатна, чужда  и на етнографската описателност, и на битовизма и негативните емоции. 

Васил Карадимов  е роден  на 14 юли 1937 г. в с. Гара Самуил, Разградско. Учил рисуване и живопис при проф. Иван Петров и Петър Петров. От 1970 г. участва във всички общи изложби в София и страната.

От 1973 г. е член на Съюза на българските художници. Между 1992 и 1995 г. е председател на Представителството на СБХ, а след това е член на Управителния съвет на Съюза. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий” – І и ІІ степен.

Почетен гражданин е на Разград.Снимка

Има над 30 самостоятелни изложби в София, Пловдив /1992 и 2000 г./, Русе, Разград, Варна, Шумен, Велико Търново, Казанлък.

Участвал е в изложби в Ню Йорк, /1992 г./, в Париж, Лондон, Хамбург, Варшава, Берлин, Москва.

Негови картини са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Градската художествена галерия – Разград, както и на частни колекции в Япония, САЩ, Англия, Франция, Белгия, Русия, Аржентина.

Васил Карадимов рисува красотата на България, красотата на българката. Пейзажите и портретите му са сравнително пестеливи и по оригинална специфична само за него пластична система. Живописта му определено е лирична, деликатна, чужда на етнографската описателност, по своему магнетична.

В забързаното ни всекидневие тя привлича все повече хора, защото със сдържаната си поезия дава възможност на всеки, който съзерцава негови картини, да се потопи в носталгичните настроения на "извънвремието",  да избяга от градската шумотевица, битовизма и негативните емоции.

Откриването е в 18 часа.

За неговите картини проф. Иван Маразов казва, че са като пътуване към приказна страна. А самият художник, който е един от доайените на българското изобразително изкуство, продължава да рисува своите мадони, които нарича „добруджанка,“, „родопчанка“ и „българка“,  да създава светове с бели пространства и да вярва в посланията на красивото. С Васил Карадимов разговаря Галя Митева.

Снимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени