Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел бе подписан меморандум за подготовка на български учители по история

Знамето на Израел
Изследователският център и музей на Холокоста "Яд Вашем" е най-престижния световен институт по проблемите на европейското еврейство по време на Втората световна война. Там бе подписан меморандум за подготовка на български учители по история от ръководството на института и министъра на образованието Меглена Кунева.

Близо 100 български учители по история са били на семинарите, организирани от Изследователския център и музей за Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим.  В тях с водещи учени от института дискутират върху причините довели до нетърпимостта преди и по време на Втората световна война и по детайлите на катастрофата на европейското еврейство. Като светъл лъч е подвигът на България. До сега това присъствие беше спорадично. Министърът на просветата на България Меглена Кунева подписа с ръководството на "Яд Вашем" меморандум за обучение на български учители по история в учебния център на института.

Подписаният меморандум е добър като първа крачка към по-дълготрайно сътрудничество с института "Яд Вашем", от който зависи и признаването за Праведници на света (най-високото звание на Израел за чужденци) на повече български политици и обикновени граждани, допринесли за толкова масовото спасение на евреи, при това на собствената територия на България, което е безпрецедентно. Дано втората крачка е преподаватели от "Яд Вашем" да започнат да водят семинарите в България. Тогава може техните слушатели да се удвоят и утроят. С напредването на технологиите и влизането на музея към изследователския институт в мрежата на виртуалните музеи участниците в курса спокойно могат да го разгледат, особено под ръководството на опитен ръководител.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Феня Декало.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна