Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 15 училища се включиха от тази есен в проекта по швейцарски модел за дуално обучение


Нови 15 училища в страната се включиха от тази есен в проекта по швейцарски модел на професионално образование. Дуалното образование у нас се раализира и по германски модел. От тази есен младежите, които имат интерес, могат да се подготвят по три нови професии: електротехник, газова техника и готвач, а фирмите партньори на училищата са повече от 50. Според закона дуалното обучение  се осъществява в 11 и 12 клас, а учениците работят на конкретно работно място и два дни посещават училище.

Всъщност обаче още след 7, съответно след 8 клас, учениците знаят дали влизат в дуална фирма на обучение, или не. Т. е те се обучават по специално учебни планове, така че когато стигнат 11 клас, да са достатъчно добре подготвени, за да мигат да работят на конкретно работно място.

Осен българо-швейцарския проект, който се основава на специално споразумение между България и Швейцария, Малки части проекти имат Австрийската търговка камара в България, както и Българо-германската търговска и индустриална камара и мога да кажа, че училища, които са извън проекта, виждайки как той работи, процедурите, документацията, имат намерение да започнат разбира се, базирано вече и на нормативната база, да въвеждат дуалното обучение извън какъвто и да е проект, каза Петя Евтимова – ръководител на швейцарския проект в Министерство на образованието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна